Značaj mladih u politici i participacija mladih u donošenju odluka, te budućnost i mogućnosti mladih u EU bile su teme Međunarodne konferencije "Europska mladež", koja se održala u hotelu Mogorijelo u Čapljini, u organizaciji Mladeži HDZ- a BiH.

Kroz dva panela Mladež je pokušala doći do rješenja te ponuditi inicijativu da zajedno svi mladi ljudi mogu graditi svoju budućnost u Bosni i Hercegovini.

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović je kazao kako okupljanje u ime europske mladeži s punim pravom nosi jednu snažnu poruku, jer sve ono što se do sada događalo u BiH, na euroatlanskom putu u vođenju vanjske politike upravo je radila Hrvatska demokratska zajednica BiH, zajedno s Hrvatskom demokratskom zajednicom Republike Hrvatske i predstavnicima u Europskom parlamentu. „To je jedna snaga koja nam je stalno bila logistička i svaka druga potpora“, naglasio je dr. Čović. Dodao je da Konferencija Mladeži predstavlja pravi način kako krenuti s izbornom kampanjom. „Pristojno s uljudbom u izričaju, ponašanju, s porukama koje su poruke budućnosti za svakoga“, zaključio je dr. Čović.

Načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić je u ulozi domaćina poslao potporu mladima i naglasio kako je vrijeme koje živimo opterećeno brojnim problemima svih dobnih skupina. „Posebno mi je drago kada vidim mlade ljude koji su se kroz Mladež HDZ-a odlučili aktivno uključiti u rješavanje problema. Rješavajući svoje probleme činite dobro hrvatskom narodu, a u konačnici i cijeloj BiH“.

Da je velika odgovornost u politici i na mladima kazao je Josip Bilaver, predsjednik Mladeži HDZ RH. „Naše međunarodno djelovanje mora biti sinkronizirano i usmjereno na konstantno osvješćivanje svih važnih dionika međunarodne politike na važnost Hrvata u BiH, ali i naše pravo kao konstitutivnog i jednakopravnog naroda. To je posebno zahtjevno, upravo ovdje u BIH gdje nažalost izborni zakon kakav jest ne dopušta ravnopravan položaj svih konstitutivnih naroda“, dodao je Bilaver.

Karlo Ressler, potpredsjednik Mladeži Europske pučke stranke (YEPP), poslao je poruke potpore mladeži HDZ-a RH, mladeži EPP-a, kao i podršku predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića. Ressler je kazao kako je velik broj izazova s kojima se mladi u BiH suočavaju – demografija, stambeno pitanje, obrazovanje i zapošljavanje. „Ali s time se suočava i naša generacija diljem Europe. Ponosan sam da je Mladež HDZ-a BiH prepoznala potrebe mladih i ponudila konkretan program koji može odgovoriti na te izazove“, zaključio je Ressler.

Zastupnik u Saboru Republike Hrvatske Domagoj Mikulić je kazao da su problemi mladih u BiH jednaki kao i u Republici Hrvatskoj, ali i diljem Europe. „Drago mi je vidjeti da HDZ BiH kroz svoj program stavlja naglasak na pitanja koja najviše tište mlade ljude, kao preduvjet njihovog ostanka na rodnoj grudi.“

Mario Mikulić, predsjednik Mladeži HDZ BiH, osvrnuo se na organizaciju Konferencije i njen značaj, te kazao kako mladi ove stranke rade s jasnom vizijom koju imaju ispred sebe i u kojoj ustraju, a to je bolja i kvalitetnija sadašnjost i budućnost mladih u BiH. „Mladi su budućnost ove zemlje, a Hrvatski narod nije prolaznik u Bosni i Hercegovini. Mi nismo gosti u Bosni i Hercegovini. Hrvatski narod je konstitutivan državotvoran narod i ovo je naša domovina. Ovdje ćemo graditi našu budućnost, zajedno sa svima onima koji vide budućnost u europskoj Bosni i Hercegovini“, zaključio je Mikulić.

 

Share