Predsjednik Mladeži HDZ BIH Mario Mikulić bio je jedan od govornika u okviru projekta T.A.L.K.S. koji je organizirao „Perpetuum mobile Institut za razvoj mladih i zajednice“, a uz podršku Veleposlanstva SAD-a u BiH.

Projekt T.A.L.K.S. nastao je na metodologiji modernih motivacijskih-informativnih konferencija i uključuje mlade lidere iz različitih krajeva BiH koji se u svojim inspirativnim govorima bave ključnim aktualnim pitanjima: EU integracijama, pitanjima zapošljavanja, borbi protiv korupcije i ljudskim pravima.

Alumnisti programa „Akademija za političke lidere/ke u BiH“ koji Perpetuum Mobile realizira već deset godina, koji su svoj put, karijeru i naučene lekcije pretočili u govore, ujedinili su se u namjeri da u baštinu mladima u BiH ostave znanja i kompetencije koje će potaknuti mlade da preuzmu aktivnu i odgovornu ulogu u društvu.

Tema o kojoj je govorio predsjednik Mladeži HDZ BIH bila je EU integracije koju je predstavio na malo drugačiji način od uobičajenog.

"Po svim mišljenjima Europska unija je ono čemu trebamo težiti i ona je dio procesa koje mi trebamo stvoriti. Europska unija je sigurna i prosperitetna, skoro pa savršena, a Bosna i Hercegovina treba puno napraviti da bude na tom putu. Moja vizija Europske unije i Bosne i Hercegovine jest da budu jedno tijelo.

Zemlja nije ništa drugo nego ljudi, najveći potencijal zemlje su ljudi, to smo mi mladi ljudi koji ćemo stvoriti budućnost u Bosni i Hercegovini. Europska unija ulaže u ljude i ljudske resurse jer to je najveći potencijal svake zemlje.

Bosna i Hercegovina je na europskom putu i mi moramo biti spremni biti dio europskog društva. Smisao svega je da postanemo ono prema čemu težimo. Da bismo postali dio europskog društva moramo se prilagoditi i više se truditi.

Mladi odlaze iz BiH u Europsku uniju, a razlog tome je jer je to kvalitetan i stabilan sustav, a mi to u Bosni i Hercegovini nemamo. Jako je teško mladima stvoriti ovdje budućnost. Zašto ne bi gradili našu budućnost i zemlju ovdje? Zašto ne možemo povesti našu zemlju ka Europskoj uniji? Trebamo dati svoj maksimum da bi naša Bosna i Hercegovina krenula tim putem. Moramo poštovati jedni druge i vjerovati jedni drugima i vjerovati u mlade jer mladi su ti koji će donijeti energiju i novi prosperitet Bosni i Hercegovini.

Hajdemo biti ta promjena koju želimo vidjeti. Budimo to čemu težimo i Bosna i Hercegovina će krenuti prema Europskoj uniji. Odluka je na nama, da li želimo da svi naši mladi odu graditi druge zemlje ili ćemo preuzeti odgovornost na sebe i graditi budućnost ovdje.

Nitko nam neće donijeti prosperitet nego mi, nitko neće odvesti Bosnu i Hercegovinu u Europsku uniju nego mi. Da bi BiH bila dio stabilnog društva, da bi krenula prema europskim integracijama moramo danas početi raditi ono što želimo ostvariti za 10 godina. Danas moramo stvarati budućnost za našu djecu i preuzeti odgovornost da bismo opstali ovdje i stvorili Bosnu i Hercegovinu kvalitetnijom. Mi to možemo stvoriti u Bosni i Hercegovini radom trudom i zalaganjem. Moja poruka mladim ljudima je: Idemo napraviti promjene i odvesti Bosnu i Hercegovinu ka Europskoj uniji."

Video možete pogledati ovdje.

Share