U Beogradu je održano trodnevno zasjedanje Vijeća Mladeži Europske pučke stranke (YEPP) na kojoj je sudjelovala i Mladež HDZ BiH kao punopravna članica YEPP-a. Na radnom dijelu zasjedanja Vijeća YEPP-a upućena je Rezolucija o promjeni neustavnog Izbornog zakona i nužnosti donošenja novog Izbornog zakona u BiH, koja je naposljetku usvojena velikom većinom glasova za. U Rezoluciji koju je predložila Mladež HDZ BiH se prije svega ističe jasna opredijeljenost Bosne i Hercegovine za put prema Europskoj uniji na kojem će se poštivati vladavina prava i ustavnopravni poredak koji se temelji na ravnopravnosti i poštivanju ustavnih prava sva tri konstitutivna naroda koja su ugrađena u preambulu Ustava Bosne i Hercegovine.

U nacrtu Rezolucije naglašeno je kako je politička ravnopravnost hrvatskog naroda temelj opstanka europske Bosne i Hercegovine te podsjeća na nužnost usvajanja novog Izbornog zakona prije Općih izbora 2018. godine koji će omogućiti punu konstitutivnost, jednakopravnost i biranje vlastitih političkih predstavnika. U nastavku se ističe odluka Ustavnog suda o dosadašnjim neustavnim dijelovima Izbornog zakona koji je omogućavao političku majorizaciju i grubo kršenje temeljnih ustavnih i političkih prava jednog od triju konstitutivnih naroda.

U sadržaju Rezolucije istaknuto je kako je euroatlantski put i članstvo Bosne i Hercegovine u EU i NATO-u bez alternative te kako je nužno izgraditi održiv demokratski politički sustav koji će omogućiti trajnu vladavinu prava i demokratske vrijednosti u društvu. Usvojena Rezolucija bavi se i pitanjima ekonomskih i socijalnih reformi koje će omogućiti društveni, politički i gospodarski iskorak i napredak zemlje u skladu s europskim standardima.

Važnost usvajanja Rezolucije u Vijeću YEPP-a kao glavnom izvršnom i upravnom tijelu najmnogobrojnije organizacije mladih pučana koja okuplja 58 omladinskih organizacija iz 39 zemalja je višestruko značajna. YEPP snažno podržava europski put BiH i provođenje reformi u svim segmentima društva te usvajanjem predložene Rezolucije želi uputiti snažnu poruku kako je BiH u fokusu europske politike i budući punopravni dio europske obitelji.

Share