Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/customer/www/mladez-hdzbih.org/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 28

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.input_encoding is deprecated in /home/customer/www/mladez-hdzbih.org/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 29

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.output_encoding is deprecated in /home/customer/www/mladez-hdzbih.org/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 30

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/customer/www/mladez-hdzbih.org/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 652
Vodstvo Mladeži HDZ BIH održalo niz sastanaka s visokim dužnosnicima iz Republike Hrvatske

0susretvisokihduznosnika1

Izaslanstvo Mladeži HDZ-a BiH na čelu s predsjednikom Mladeži HDZ-a BiH Mariom Mikulićem, dopredsjednikom Mladeži HDZ-a BiH Jakovom Križanovićem, predsjednicom ŽO Mladeži HDZ BiH Hercegovačko-neretvanske županije Adrijanom Prskalo, članovima Predsjedništva Mladeži HDZ-a BiH Mirom Jakeševićem i Antom Gregurovićem i predsjednikom Odbora za gospodarstvo Mladeži HDZ-a BiH Ivanom Šafradinom, održalo je niz susreta s visokim dužnosnicima iz Republike Hrvatske.

Prvi sastanak je održan s ministrom rada i mirovinskog sustava Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Markom Pavićem, savjetnikom predsjednika vlade RH Karlom Resslerom, predsjednikom kluba utemeljitelja HDZ-a RH Mariom Kapulicom, te mladim saborskim zastupnicima Antom Bačićem i Domagojem Mikulićem.

Sudionici sastanka su razgovarali o konkretnim rješenjima koja mogu pomoći pri rješavanju problema mladih i borbi protiv sve učestalijeg iseljavanja te su se usuglasili da suradnja i zajednički rad institucija države, gospodarstvenika i mladih na terenu mogu stvoriti uvjete koji će osigurati ekonomsku sigurnost i stabilnost za mlade. Neke od konkretnih stvari koje će popraviti položaj mladih su poticanje na poduzetništvo i što aktivnije sudjelovanje u korištenju novaca iz europskih fondova.

Ministar rada i mirovinskog sustava Vlade RH mr. sc. Marko Pavić je dao podršku i ohrabrenje mladima iz Bosne i Hercegovine da svojim radom i djelovanjem budu primjer koji će pokazati da mogu doprinijeti stvaranju rješenja koja će pomoći boljem poslovnom okruženju u Bosni i Hercegovini, a samim time i zapošljavanju mladih.

Tom prigodom ministar Pavić predstavio je mjere aktivne politike zapošljavanja u Republici Hrvatskoj za koje je u 2018. godini osigurano preko dvije i pola milijarde kuna. Osobito je istaknuo paket mjera "Od mjere do karijere" vrijedan 1, 6 milijardi kuna. Dodao je kako je cilj Vlade RH osigurati trajna radna mjesta za mlade, trajnim zapošljavanjem kroz jačanje pripravništva. Vlada će u privatnom sektoru sufinancirati 50 posto ukupnog troška plaće, maksimum koji dopušta EU, ali bez gornjeg ograničenja iznosa plaće. Također pojasnio je da se potiče samozapošljavanje kako bi se mladima olakšao ulazak u svijet poduzetništva, stoga su naknade koje daje država povećane s 35.000 na 55.000 kuna, a za zadruge, što je osobito zanimljivo na 270.000 kuna.

Predsjednik Mikulić je ovom prilikom rekao kako mladi u Bosni i Hercegovini trebaju postati kreatori svoje budućnosti i aktivno sudjelovati u izgradnji kvalitetnijeg sustava, a na nekim primjerima se može puno naučiti od susjeda iz Republike Hrvatske. "Moramo se što više uključiti u društvene procese i u institucije, raditi na svim mogućim poljima kako bi stvarali prilike za mlade danas, ali i za snažniji okvir koji će rezultirati puno boljim položajem mladih u budućnosti" kazao je Mikulić. Istaknuo je da Mladež HDZ BIH aktivno radi na konkretnim rješenjima koja mladima mogu pomoći u Bosni i Hercegovini, a primjer toga je niz održanih javnih tribina koje potiču mlade na aktivnije sudjelovanje u edukaciji i korištenju europskih fondova, kao i na području poduzetništva.

Nakon toga vodstvo Mladeži HDZ-a BiH susrelo se s državnom tajnicom Ministarstva vanjskih poslova RH mr. sc. Zdravkom Bušić, državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH Nikolom Mažarom i zamjenicom državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Ivanom Perkušić i razgovaralo o potporama za Hrvate u Bosni i Hercegovini, te stambenom zbrinjavanju i poticajima za mlade. Posebno je istaknuta potreba za suradnjom mladih iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske na svim područjima s ciljem da se zajedničkim radom i sinergijom stvore uvjeti za opstojnost mladih.

Na kraju radnog dana izaslanstvo Mladeži HDZ-a BiH je održalo radni sastanak s izaslanstvom sestrinske Mladeži HDZ-a RH koju su predvodili glavni tajnik Mladeži HDZ-a RH Andrej Tolušić, dopredsjednica Mladeži HDZ-a RH Ivana Župan i član predsjedništva Mladeži RH Tvrtko Lovrić.

Naglasak susreta bio je na poboljšanju položaja mladih u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj. Sudionici su razgovarali o konkretnim rješenjima i suradnji u području zapošljavanja mladih i iskustvima Republike Hrvatske, poticanju poduzetništva, povlačenju sredstava iz fondova Europske unije, položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, te mogućim zajedničkim projektima.

Na sastanku je Mladež HDZ-a RH prezentirala svoja pozitivna iskustva iz područja europskih fondova te je dogovorena buduća suradnja dvije Mladeži u cilju jačanja kulture, znanosti i gospodarskih kapaciteta Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Sudionici sastanka su se složili da će europski i euroatlantski put Bosne i Hercegovine kao i procesi koji slijede biti puno lakši uz suradnju i pomoć naših prijatelja iz sestrinske Mladeži, a taj put je ujedno i jedini jamac osiguravanja pune jednakopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini. Posebno je naglašeno kako su Mladež HDZ RH i Mladež HDZ BIH oduvijek konstruktivne političke organizacije koje u svom djelovanju žele napraviti pozitivne promjene u društvu kako bi se mladi ljudi stavili u prvi plan i tako će nastaviti djelovati i u budućnosti. Osim aktivnosti Mladeži u domovini, sudionici su se osvrnuli na veoma uspješno djelovanje obje Mladeži unutar Mladeži europske pučke stranke i nedavno usvajanje Rezolucije o nužnosti promjene izbornoga zakona u BiH na Vijeću Mladeži europskih pučana.

Sestrinske Mladeži su donijele zajednički zaključak kako će svoj rad usmjeriti ka tome da mladi budu nositelji i pokretači društvenog i političkog života, te da će aktivnim razmjenjivanjem pozitivnih iskustava i praćenjem razvojne strategije Europske unije učiniti maksimalne napore u cilju jačanja položaja mladih u društvu.

0susretvisokihduznosnika2

0susretvisokihduznosnika3

0susretvisokihduznosnika4

Share